Nog steeds is Fons bekend als lekke-banden-koning (21 maar volgens de legende misschien wel honderd lekke banden) van onze fietsavonturen, een niet benijdenswaardige titel. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij me als eerste op de hoogte bracht dat er wel een heel bijzonder product op de markt was: anti-lekvloeistof.

Hoe en wanneer werkt anti-lekvloeistof?

Uit onze ervaring blijkt de sealant goed te werken voor zowel tubeless als binnenbanden, vooral voor kleinere doornen is het een wonderproduct. Als je een goede sealant hebt moet je vaak vooral geduld en vertrouwen hebben. 

In eerste instantie spuit de vloeistof uit het lek, dit komt omdat de druk in de band op dat moment te hoog is en zo de werking van de sealant in de weg staat. 

Belangrijk is om zo lang mogelijk door te fietsen op de leeglopende band, zo wordt de vloeistof steeds goed verdeeld en kan het zijn werking uitvoeren. Als je toch stopt zorg dan dat het lek onderaan zit, zo loopt de overgebleven vloeistof de goede kant uit. 

Bijpompen alvorens het lek dicht is kan helpen als je de druk niet direct opvoert tot boven 1 bar. Vaak is deze werkwijze nog sneller dan een band vervangen. Eens het lek gedicht is blijft het meestal goed dicht. 

Grotere doorns of metaal haal je er beter uit vermits deze voorwerpen tijdens het rijden bewegen en het lek dus terug open maken. 

Nadelen van de Anti-lekvloeistof

Grootste nadeel is dat deze vloeistof een smurrie is die je moet overwinnen als je toch van banden moet wisselen. De vloeistof is niet altijd doeltreffend en dus moet je soms toch nog je banden gaan herstellen. 

Een bijkomend probleem is dat de werking ook maar enkele maanden gegarandeerd is. Voor extreme avonturen is het zeker aan te raden om een sealant te gebruiken, maar voor dagelijks gebruik moet je toch rekening houden dat je tijdig het product in je banden vervangt. 

Een ander belangrijk nadeel is dat ook je ventiel soms luchtdicht blijkt te zijn... wel een bewijs dat het goedje werkt.

Waar moet je zeker aan denken bij het gebruik van Anti-lekvloeistof

Om te vliegen met je fiets dien je de druk van de banden te minderen (gevaar klapband), dit moet je zeker doen als er sealant inzit of de smurrie zit overal. 

Tubeless fietsbanden zijn op het vliegtuig dus dubbel moeilijk als er vloeistof inzit. Je laat de band best af tot 0,7 tot 1 bar, zo kan hij het drukverschil in de lucht aan en blijft de sealant toch aan de binnenkant als je terug op de grond staat. 

Als je zelf binnenbanden wil vullen schaf je jezelf binnenbanden aan waar je het ventiel kan verwijderen. Met andere binnenbanden is het echt wel moeilijk om deze zelf te vullen, al zijn er voor alles oplossingen. 

Welke merken zijn er op de markt? 

Eén van de bekendste merken is Joe-no-flat. http://www.joes-no-flats.com

Het huismerk van Decatlon, zij hebben ook gevulde banden... de werking is er of ze even efficiënt is als A-merken weet ik niet. https://www.decathlon.be/nl/

Schwalbe heeft ook zijn eigen "Doc Blue", deze werd ook al meermaals met succes gebruikt tijdens de Kilimanjaro Bike Trail.

Vittoria is zo'n ander merk dat ik zelf ook met succes gebruikte. 

Er zijn zeker nog tal van ander merken te vinden, de werking is alvast een meerwaarde als je door de savanne met zijn doornen wil fietsen.