Zo was er een deelnemer, welke we om begrijpelijke redenen niet gaan benoemen, die zijn billen bloedend terugvond op een avond. In zijn kleine tentje besefte hij dat hij enkel “duct-tape” voorhanden had. De ijselijke gil, bij het verwijderen van de tape, enkele dagen later verraadde alsnog zijn lichamelijk probleempje. Moraal van het verhaal: blijf niet alleen zitten met blaren op je achterwerk. 

Hoe kan je zadelpijn voorkomen? 

Investeer in een zadel op maat van jouw achterwerk. Het is belangrijk dat de drukpunten, die voor elk achterwerk licht verschillen, genoeg ondersteund worden. Hierin kan je ver gaan en bijvoorbeeld een op maat gemaakt zadel laten maken, maar je hoeft deze investering niet persé te doen, er zijn vele verschillende zadels en er is heus wel iets dat bij jou past. 

Een goede fietsbroek doet wonderen. Vooral een kwalitatieve “zeem” is hier belangrijk, deze zorgt voor een goede afvoer van zweet en voorkomt irritaties. 

Zorgen voor een goede afstelling van je zadel is minstens zo belangrijk dan de twee vorige punten. Een paar millimeter kan vaak een wereld van verschil betekenen. 

Wat moet je zeker doen als je WEL zadelpijn wil hebben? 

Fiets met een slecht of beschadigd zadel, soms raken ook zadels stuk. Het geluk is dan aan je zijde en je zal zonder veel moeite extreme zadelpijnen kunnen krijgen. 

Smeer preventief zalfjes: deze zalfjes gaan ervoor zorgen dat de afvoer van zweet en andere lichaamssappen belemmerd wordt, de kans op lekkere zadelpijn verhoogt zeker. 

Neem geen toiletpapier mee tijdens je tocht! Onderweg heb je misschien geluk dat je een ietwat platte grote boodschap moet doen en je dit dus niet helemaal schoon krijgt… 100% zeker veel zadelpijn. (of kakpijn) 

Voer geen hygiënische werken uit aan je achterwerk na de rit. Het achtergebleven zweet zal er voor zorgen dat je na enkele dagen zeker irritaties hebt. 

Fiets meerdere dagen zonder je fietsbroek te wassen! Veel zadelpijn-plezier gegarandeerd. 

Hoe kan ik de zadelpijn verzachten?  

Smeer ’s avonds wondhelende zalf en doe er verband over. Ook ’s ochtends kan je nu met zalf en verband aan de slag. Vermijdt dat de zalf op de zeem van je broek terechtkomt, dit belemmert namelijk de afvoer van het zweet. 

Twee fietsbroeken aandoen verzacht wel degelijk én heeft geen negatieve invloed op je zadelpijn. 

Allerlei andere zitposities aannemen, het gevaar hier is wel dat je je knieën gaat overbelasten.