Tips & Tricks fysieke voorbereiding tropische fietsreizen.

Welk type sporter ben jij?

De start van je voorbereiding start natuurlijk bij je huidig niveau van sporten.

Stel dat je een zeer actieve sporter bent, dan kom je er makkelijk van af. Je kent je lichaam en je fysieke paraatheid waarschijnlijk al vrij goed. Het volstaat om genoeg fietsuurtjes in je trainingsschema op te nemen en vooral ook enkele langere ritten te doen (+100km), eventueel onverhard. Des te beter je fietsgevoel is, des te makkelijker de uitdaging.

Een beetje moeilijker wordt het als je niet echt actief sport.
Het is aan te raden een degelijk schema te volgen om je conditie op het peil te brengen om een succesvolle deelname aan één van onze bike trails te doen. Op deze pagina geven we een beperkt schema weer zodat je een beeld krijgt van de minimale inspanningen die ja zal leveren.
Eventueel zoek je professionele begeleiding, als je echt niet zeker bent van jezelf.

cyclists, Kilimanjaro Bike Trail.

Wat moet je kunnen om Kilimanjaro Bike Trail uit te rijden?

  • Fietsen zonder zijwieltjes…
  • Vlot 100 km fietsen op glooiende wegen, zonder pauze
  • Banden herstellen
  • Jezelf inschatten zodat je krachten kan sparen
  • aan 80% van je mogelijkheden kunnen fietsen
  • Foto’s van ongelofelijke dingen nemen

cyclist, africa
cyclist, Africa, fietsreiziger
Tire reparation bike
cyclist, downhill

Trainen voor het ultieme avontuur.

Van 0 tot de Kilimanjaro Bike Trail in 3 maanden zonder garantie…

Luister vooral naar je lichaam en pas de intensiteit van je trainingen aan, naarmate je fysiek beter wordt.
Fiets de eerste weken veel (3 tot 6 keer per week) kortere ritten (1 uur) aan een lage belasting.
Fiets na een tweetal weken minstens 1 keer per week een uurtje langer, maar fiets nog steeds minstens 3 keer per week.
Na een maand drijf je de intensiteit van je fietstochten op, hierdoor ga je langere afstanden fietsen binnen een uur. Probeer nog steeds minimaal 3 keer per week te rijden en ook de duur van de trainingen zou naar omhoog moeten (ongeveer 2 uur).
Als je dit enkele weken volhoudt, ga je vast en zeker fysieke vooruitgang merken. Sommige dagen gaat het echter minder goed, laat je hierdoor niet ontmoedigen, dat is zeer normaal. Als het echter enkele keren na elkaar minder goed gaat, train je waarschijnlijk te intensief... bouw wat rust in en fiets aan een lagere intensiteit.
Na 2 maanden zou je, afhankelijk van je fysieke paraatheid bij de start van je trainingen, in staat moeten zijn om toch al eens 100 km op een dag te fietsen, doe dit aan een lage intensiteit... bij mij lukt het zo.
Fiets vanaf nu minstens 1 rit per week meer dan 100 km, vul de week aan met een 2-tal kleinere ritten van toch 2 uur.
Fiets ook een aantal keer op onverharde wegen, je lichaam moet ook wennen aan deze omstandigheden.
Een week voor vertrek fiets je een rit van 150 km... de laatste 20 km rijd je jezelf helemaal leeg, zo weet je zeker dat je het gevoel kent.
De laatste week rust je en maak je je fiets in orde, je eet veel zodat je lichaam oplaadt, neem eventueel ook al magnesium.

Hoe pak je het aan tijdens de Kilimanjaro Bike Trail?

De eerste dagen eet je extra zout en neem je eventueel magnesium of ORS-zouten. Na drie/vier dagen verandert je metabolisme (het menselijk lichaam is geniaal) en mag je minderen met zouten... krampen wijzen echter meestal op een wanverhouding tussen vochtinname en zouten/mineralen.

Drinken doe je dag en nacht: Tijdens het fietsen drink je met kleine porties maar wel ongeveer 1 liter per uur. Je plas-hoeveelheid is een indicator van je vochtbalans. Plas je nauwelijks, dan drink je te weinig... evenals een harde en moeilijke stoelgang. In ergere mate kan je hoofdpijn en andere lichamelijke klachten krijgen die wijzen op uitdroging... drink ook 's nachts voldoende om dit probleem te bestrijden.

Je fietst altijd met een reserve, zeker als je twijfelt dat je voorbereiding voldoende was. Kies ook individueel je tempo, te snel of te traag is extra belastend voor je lichaam.

Tijdens de echt warme uren zoek je regelmatig schaduw op en laat je je lichaam even afkoelen, gebruik eventueel ook water als koelmiddel.

Overbelasting van knieën is een voorkomend probleem, stel je zadel en fietshouding goed af. Bij overbelasting kan het helpen om een iets andere houding aan te nemen.

Frisdrank/bier is te koop langs het parcours. Hoewel de suikers voor een tijdelijke energiestoot zorgen, raden we af om voor de lunch frisdrank/bier te drinken... de terugslag na enkele kilometers maakt de tocht nog zwaarder.

Als je echt uitgeput raakt en je de tocht niet wil verder zetten: zoek een schaduwplek, drink voldoende, waarschuw organisatie, maak het jezelf comfortabel en wacht rustig op de jeep.
Verleg je fysieke grenzen, maar gebruik altijd je verstand!
Denk ook altijd: Beter voorkomen dan genezen!

Axi - Via BV
Boudewijnstraat 17
2280 Grobbendonk
België

Siegfried Van Houtven (manager)
siegfried@adventurebiketrails.com
GSM (Belgium):
+32(0)485 08 89 10