Waarom fietsen in Macedonië?

Fietsen in Macedonië doe je voornamelijk voor zijn ongerepte, afwisselend bergachtig landschap én de gastvrije dorpjes met unieke orthodoxe kerkjes en kloosters. Natuur overgoten met een hoogstaand sausje van cultuur, wat wil een fietsreiziger nog meer? Eeuwenoude fresco’s, prachtig houtsnijwerk en eigenzinnige architectuur sieren vele kerkjes. Het is zeker een aanrader om een gesprek aan te knopen met de priesters, de meesten zullen je graag wat vertellen over de geschiedenis én kunnen dat vaak in perfect Engels. 

Communicatie & gedrag.

De Macedonische bevolking is over het algemeen zeer vriendelijk en slaan graag een praatje. Vooral jonge mensen praten wel een mondje Engels, ook in het Duits kan je vaak terecht? Men is over het algemeen zéér vriendelijk, vooral in wat meer afgelegen gebieden. Veel kledingvoorschriften zijn er niet, toch stelt men het op prijs als je in kerken en kloosters bijvoorbeeld een lange broek draagt. 

Veiligheid.

Macedonië is een veilig land, er is minder straatcriminaliteit dan in de meeste westerse landen. Ondanks wat etnische spanningen is er geen probleem om te reizen door dit land. Men werkt ook aan de dialoog tussen de Albanese minderheid en de Macedonische meerderheid, zo hebben ook de Albanezen heel wat faciliteiten gekregen de laatste jaren. 

Wie gaat mountainbiken, houdt best rekening met herdershonden in de bergen. Deze bewaken samen met de herder de kuddes, een gepast gedrag tegenover deze dieren kan leed voorkomen. 

Je wordt op straat zelden of nooit lastig gevallen als toerist. 

Wegen en verkeer.

Er zijn geen echte fietspaden. Aan rustige wegen echter geen gebrek maar houdt, zoals overal, altijd rekening met onvoorzichtige automobilisten. De kwaliteit van de wegen varieert enorm, van schitterend asfalt tot slechte paden. Wie vooral gaat om te mountainbiken, kan rekenen op stevig geaccidenteerde boswegen. 


Skopje moderniseert snel en ook hier verschijnen meer fietsers en goede fietspaden, zoals in de meeste steden. 

Beste fietsperiode.

Van juni tot en met september is het klimaat geschikt voor fietsers. Tijdens de zomermaanden kan het echter broeierig warm zijn. Bereid je dus voor op extreme warmte in juli en augustus. 

Visum.

Vanuit de EU heb je geen visum nodig om naar Macedonië te reizen. Belgisch ID is voldoende om het land binnen te mogen. 

Overnachten.

Veel campings zijn er niet in Macedonië en wildkamperen is strikt genomen illegaal, al zijn er veel plekken waar je ongemerkt kan kamperen en de gemiddelde Macedoniër zal er geen punt van maken. Je kan natuurlijk ook altijd proberen om op privéterrein te kamperen. 

Guesthouses en lodges zijn dikwijls goedkoop en ook kloosters stellen vaak graag een kamer ter beschikking. Ook de gastvrije lokale mensen bieden je vaak graag een bed aan.