Voor natuurliefhebbers is Macedonië een prachtige bestemming met prachtige ongerepte natuurgebieden. Zeldzame diersoorten vinden nog steeds een habitat in gebieden zoals het Nationaal park Galicica. Onder andere de Balkanlynx, de bruine beer en vele vogelsoorten kan je spotten. Boeren in kleine dorpen gaan nog regelmatig wilde thee plukken in de uitgestrekte bossen.

De rijke geschiedenis van dit centraal gelegen Balkanland biedt impressionant cultureel erfgoed. Ohrid kreeg niet voor niets de bijnaam “het Jeruzalem van de Balkan”. Cultuurliefhebbers vinden ook in Skopje veel lekkers. Alexander de Grote en moeder Theresa zijn afkomstig van deze regio. 

Sportievelingen kunnen zich uitleven op de mountainbike in de bergketens. Waar de bewoners van kleine dorpen de gasten ongetwijfeld met open armen zullen begroeten. Paden langs watervoorzieningen, oude romeinse heirbanen en landbouwwegen bieden alles om een prachtig parcours uit te tekenen. 

“Haute cuisine” moet je niet direct gaan zoeken in de Macedonische keuken, wel een rijk en gevarieerd aanbod met invloeden uit het Midden-Oosten en de Mediterrané. Goed gevulde schotels met verrassende smaken laten ook de culinaire liefhebbers niet op hun honger zitten. 

Kortom, Macedonië biedt voor vele reizigers die niet houden van overbevolkte toeristische plekken een schitterend alternatief. Een beetje onbekend maar eens je er geweest bent zeker niet onbemind.